MENESTYMISEN JA ONNISTUMISEN TAITO

"Mentaaliharjoittelu urheilussa: Miten löydät polun, jossa harjoittelusi tulokset muuttuvat todelliseksi menestykseksi kilpakentillä kerta toisensa jälkeen, ja nautit kisaamisesta kovissa paikoissa"


 Opas ILMAISEKSI: Huippusuoritus kilpailussa - 5 teesiä urheilijalle

Sinunkin on mahdollista olla tilanteessa, jossa mielesi syöttää kehollesi ajatuksia, jotka saavat sinut onnistumaan tiukassa paikassa ja hyvällä itseluottamuksella - ilman liikaa jännitystä tai epäonnistumisen pelkoa.

Kysymys: Miten varmistat, että saat kisoissa  mahdollisimman hyvin itsestäsi irti sen, minkä olet harjoittelemalla jo oppinut? Miten kisoissa suoritus on rautaa, eikä jännitys tai epäonnistumisen pelko vie terää pois?


  Vastaus: Harjoittele kisataitoja, niin osaat virittyä kisaan juuri itsellesi sopivalla tavalla.  Mentaaliharjoittelu  parantaa  tuloksia tutkitusti [*].


Harjoittelemalla kisataitoja:

✅ Valmistaudut henkisesti oikealla tavalla tärkeisiin suorituksiin

✅ Teet itsestäsi henkisesti vahvan

✅ Pääset hyvään suoritukseen myös tiukassa paikassa, eikä vain harjoituksissa.

Kisataidon polku 

Tässä neljä askelta kisataitojen harjoitteluun:

1: Selvitä oikeat tavoitteet

Tässä ensisijaisen tärkeässä askeleessa määräät mihin pyrit. Pelkkä tulostavoite ei anna parasta...tulosta. 

2: Poista jarrut

Tunnistat ja poistat  jarruja. Ne estävät tavoitteeseesi pääsyä. Jännittäminen, epäonnistumisen pelko, huonot uskomukset... 

3:  Laajenna mielesi joustavuutta

Joustava mieli pystyy hyvään tulokseen monenlaisissa tilanteissa. Kun annat mielesi hyväksyä tilanteen, pystyt toimimaan tuloksekkaammin. Urheilijana voit nauttia kisaamisesta ja haasteista!

 4: Lisää kaasua

Lisäät kaasua. Luot ja vahvistat hyviä ajatuksia, jotka auttavat sinut huippusuoritukseen. Itsevarmuus, rentous, rautainen asenne,...


Alla on harjoituksia itsenäiseen treenaamiseen. Artikkeleissa myös lisätietoa mentaalivalmennuksesta ja kisataitojen treenaamisesta.

Mentaalivalmennus

Mistä on kyse, mihin kannattaa paneutua?

Harjoituksia

Tästä pääset nopeilla harjoituksilla alkuun!

Mentaalivalmennus- 

verkkokurssit


Tehokkaat videokurssit mentaaliharjoitteluun. 

Opi itsenäisesti ja omalla ajallasi.

Huonot tunteet hallintaan

Loppu liialle jännittämiselle ja muille kisasuoritusta jarruttaville ajatuksille

Mikään ei verota suoritustasi yhtä paljon, kuin huono kisafiilis. Tämä mentaalivalmennuksen verkkokurssi näyttää miten päästä eroon suorituskykyä jarruttavista ajatusmalleista ja nauttia jälleen kisaamisesta.

Verkkokurssi lyhyesti:

 • Optimoitu poistamaan jännitystä, epäonnistumisen pelkoa, itseluottamuksen puutetta ja muita jarruttavia kisafiiliksiä ja ajattelua
 • Tehokkaat ja vaikuttavat audio/videoharjoitukset
 • Puuttuu monipuolisesti erilaisiin syihin, miksi huonot ajatukset vaivaavat
 • Opit itsenäisesti miten tehdä urheilijalle tehokasta mielenhallintaa
 • "Selviytymispakkaus" kisatilanteisiin
 • Miten tulet henkisesti vahvaksi juuri sinulle oikealla tavalla

Verkkokurssin hinta

149 EUR

Huippusuoritusolo


Rakenna oma huippusuoritusolo ja loista kisoissa


Kaikki urheilijat tietävät sen fiiliksen, kun suoritus tuntuu hyvältä ja tulosta syntyy jopa helposti. Mentaalivalmennuksen verkkokurssi näyttää miten rakennat juuri sinulle sopivan huippusuoritusolon, ja miten opit laukaisemaan sen tiukassa paikassa.

Verkkokurssi lyhyesti:

 • Optimoitu löytämään juuri sinulle sopivin huippusuoritusolo
 • Miten siitä voi tehokkaasti harjoitella 
 • Opit, miten voit laukaista huippusuoritusolon kisoissa
 • Opit itsenäisesti miten tehdä urheilijalle tehokasta mielenhallintaa
 • Performance Zone ja Super-keskittyneisyyden taito

Verkkokurssin hinta

129 EUR

"Mentaaliharjoitteet treenauttavat ajatuksiasi. Toimivat ajatukset mahdollistavat huippusuorituksen. Ajatuksesi on huippusuorituksesi alkulähteellä." 

VAIN AKTIIVINEN AJATUSTYÖ TUO TULOKSIA

Ajatusten normaalia kulkua voi muuttaa harjoitteilla. Harjoitukset aktivoivat sellaisia ajatusten polkuja, jotka ovat huippusuorituksen kannalta tärkeitä.


HUOM: Harjoitukset vaativat aktiivista ajattelua ohjeiden mukaan. Pelkkä ohjeiden lukeminen, tai harjoituksen ymmärtäminen ei riitä. 

 

Ajatukset menevät sinne, minne ne ovat tottuneet menemään

Ajatuksesi menevät sinne, minne ne ovat tottuneet menemään. Tee harjoituksia usein, vaikkapa juuri ennen muita treenejä tai nukkumaanmenoa. Mitä enemmän treenaat tiettyjä ajatuksia, sitä automaattisemmin ne tulevat mieleen. 

 

Vinkki: Jos sinulla on harjoituksen "skripti" tai ohjeet, pyydä jotakuta lukemaan ne sinulle, niin voit itse keskittyä pelkästään harjoituksen tekemiseen pääsi sisällä.

Näin parannat omaa kisamenestymistäsi -  Huippusuorituksen tekeminen tiukassa paikassa on oma taitonsa

Tässä lista taitoja, jotka nostavat urheilijan loistoon tiukassa paikassa. Oletko jo harjoitellut näitä?

 • Tiedät, mitkä ovat huippusuoritustasi tukevat tavoitteet ja miten niihin päästään
 • Sinulla on kyky hallita tunteita (voimistaa, heikentää ja laukaista) 
 • Osaat rakentaa itsellesi itseluottamuksen ja joukon muita hyviä tunteita
 • Olet muokannut, purkanut tai luonut  automaattisia reaktioita, jotka auttavat kisatilanteessa
 • Olet kartoittanut ja muovannut uskomuksesi ja ennakko-oletuksesi kilpailua tukeviksi
 • Olet luonut tai purkanut tapojasi ja rutiinejasi kilpailulle otollisiksi
 • Tiedät mikä on sinun Huippusuoritusolosi, miten sen rakennat ja laukaiset
 • Tiedät, miten muutat asennettasi ja olet omaksunut voittavan asenteen 

Mitä on mentaaliharjoittelu ja miten sitä tehdään?

Toiset urheilijat tai joukkueet pärjäävät tiukassa paikassa paremmin kuin toiset. Erot urheilijoiden fysiikassa voivat olla pieniä, eikä niiden perusteella voittajaa pystytä usein ennustamaan. Se, kuka on henkisesti kovin, voittaa. Tai ainakin pärjää hyvin tiukassakin tilanteessa. Ei jäädy. Ei alisuorita. Mutta mistä oikeasti on kyse, kun puhutaan henkisestä valmistautumisesta tai latautumisesta? Tai mentaalivalmennuksesta?

  

Mentaalivalmennus muuttaa urheilijan subjektiivista kokemusta


Kun jääkiekkoilija näkee vastustajan tekevän maalin, syntyy hänessä reaktio. Päässä sinkoilevat kaikenlaiset ajatukset, uskomukset, automaattiset tavat, ehdollistumat ja opitut ajattelumallit.  Nämä sisäiset asiat yhdistettynä urheilijan omaan fysiologiaan määräävät millainen reaktio on. Tätä reaktiota sanotaan urheilijan kokemukseksi, kun vastustaja teki maalin.


Kokemus voi olla esimerkiksi lannistava (eli "jarruttava") tai vaikka voimia lisäävä (eli "lisäkaasua painava").


Tämän sivun alussa on video juoksija Jukka Keskisalon kisasta. 3000m esteet, EM-finaali, 2006 Göteborgissä. Vielä 600 metriä ennen maalia hän on joukon viimeisenä. Oliko hän lannistunut tilanteesta?  Jos viimeisenä olo olisi ollut lannistavaa, hän tuskin olisi tuulettanut kisan jälkeen Euroopan mestarina. Mahtava juoksu.


Urheilijan reaktio, eli kokemus, vaikuttaa juoksijan juoksemiseen ja jääkiekkoiljan pelaamiseen. Suoritus voi muuttua paremmaksi tai huonommaksi. Huomaa, että reaktiona tullut huono fiilis ei ole välttämättä aina paha asia. Esimerkiksi ketutus voi olla jollekin suuri motivaattori. Ehkä sinäkin muistat tällaisen tilanteen, jossa se antoi voimia?


Jääkiekkoilijalle vastustajan maalista syntynyt kokemus on aina yksilöllinen. Jengikaverin kokemus oli erilainen, joten he myös pelaavat keskenään eri tavalla maalin jälkeen. Yleisesti ottaen, urheilijoiden välille saattaa tulla valtavasti suorituseroa yhden tapahtuman jälkeen. Kaikki riippuu millaisen kokemuksen he itselleen rakensivat.

 

Urheilijan kokemusta kannattaa muokata etukäteen


Ajatukset toimivat pitkälti automaattiohjauksella. Autopilottia voi korjata ja muovata toimimaan paremmin. Kun on tiukka paikka, on tärkeää, että reaktiosi on huippusuoritustasi tukeva - ei heikentävä.


Mentaaliharjoitusten tarkoitus on rikkoa vanhoja  ajattelun tapoja ja luoda uusia, parempia tapoja ja ajatuksia. Menetelmiä on monia, ja osaava mentaalivalmentaja rakentaa systeemin juuri kyseiselle urheilijalle sopivaksi. Älä haksahda oppeihin, jossa joku muu määrittelee miten sinun pitää tuntea. 


Jokaisen mieli toimii yksilöllisellä tavalla. Onneksi voit löytää juuri sinulle sopivat tavan toimia - ja päästä huippusuoritukseen.


Tsemppiä treeneihin ja menestystä kisoihin!

Esiintymisiä mediassa

Opas ILMAISEKSI:  Huippusuoritus kilpailussa - mentaalivalmentajan 5 teesiä urheilijalle


 • Maailmanmestareille ja harrastajille, valmentajille ja vanhemmille 
 • Miten toimintasi vaikuttaa suoritukseesi?
 • Mitkä asiat heikentävät suoritustasi - ja miksi
 • Tehokkaat ja käytännölliset esimerkkiharjoitteet
>