MENESTYMISEN JA ONNISTUMISEN TAITO
"Mentaaliharjoittelu urheilussa: Miten löydät polun, jossa harjoittelusi tulokset muuttuvat todelliseksi menestykseksi kilpakentillä kerta toisensa jälkeen, ja nautit kisaamisesta kovissa paikoissa"
Opas ILMAISEKSI: Huippusuoritus kilpailussa - 5 teesiä urheilijalle
Sinunkin on mahdollista olla tilanteessa, jossa mielesi syöttää kehollesi ajatuksia, jotka saavat sinut onnistumaan tiukassa paikassa ja hyvällä itseluottamuksella - ilman liikaa jännitystä tai epäonnistumisen pelkoa.
Kysymys: Miten varmistat, että saat kisoissa mahdollisimman hyvin itsestäsi irti sen, minkä olet harjoittelemalla jo oppinut? Miten kisoissa suoritus on rautaa, eikä jännitys tai epäonnistumisen pelko vie terää pois?
Vastaus: Harjoittele kisataitoja, niin osaat virittyä kisaan juuri itsellesi sopivalla tavalla. Mentaaliharjoittelu parantaa tuloksia tutkitusti [*].
Harjoittelemalla kisataitoja:
✅ Valmistaudut henkisesti oikealla tavalla tärkeisiin suorituksiin
✅ Teet itsestäsi henkisesti vahvan
✅ Pääset hyvään suoritukseen myös tiukassa paikassa, eikä vain harjoituksissa.
Kisataidon polku
Tässä neljä askelta kisataitojen harjoitteluun:
1: Selvitä oikeat tavoitteet
Tässä ensisijaisen tärkeässä askeleessa määräät mihin pyrit. Pelkkä tulostavoite ei anna parasta...tulosta.
2: Poista jarrut
Tunnistat ja poistat jarruja. Ne estävät tavoitteeseesi pääsyä. Jännittäminen, epäonnistumisen pelko, huonot uskomukset...
3: Laajenna mielesi joustavuutta
Joustava mieli pystyy hyvään tulokseen monenlaisissa tilanteissa. Kun annat mielesi hyväksyä tilanteen, pystyt toimimaan tuloksekkaammin. Urheilijana voit nauttia kisaamisesta ja haasteista!
4: Lisää kaasua
Lisäät kaasua. Luot ja vahvistat hyviä ajatuksia, jotka auttavat sinut huippusuoritukseen. Itsevarmuus, rentous, rautainen asenne,...
Alla on harjoituksia itsenäiseen treenaamiseen. Artikkeleissa myös lisätietoa mentaalivalmennuksesta ja kisataitojen treenaamisesta.
Mentaalivalmennus
Mistä on kyse, mihin kannattaa paneutua?
Harjoituksia
Tästä pääset nopeilla harjoituksilla alkuun!
Mentaalivalmennus-
verkkokurssit
Tehokkaat videokurssit mentaaliharjoitteluun.
Opi itsenäisesti ja omalla ajallasi.
Huonot tunteet hallintaan
Loppu liialle jännittämiselle ja muille kisasuoritusta jarruttaville ajatuksille
Mikään ei verota suoritustasi yhtä paljon, kuin huono kisafiilis. Tämä mentaalivalmennuksen verkkokurssi näyttää miten päästä eroon suorituskykyä jarruttavista ajatusmalleista ja nauttia jälleen kisaamisesta.
Verkkokurssi lyhyesti:
Verkkokurssin hinta
149 EUR
Huippusuoritusolo
Rakenna oma huippusuoritusolo ja loista kisoissa
Kaikki urheilijat tietävät sen fiiliksen, kun suoritus tuntuu hyvältä ja tulosta syntyy jopa helposti. Mentaalivalmennuksen verkkokurssi näyttää miten rakennat juuri sinulle sopivan huippusuoritusolon, ja miten opit laukaisemaan sen tiukassa paikassa.
Verkkokurssi lyhyesti:
Verkkokurssin hinta
129 EUR
"Mentaaliharjoitteet treenauttavat ajatuksiasi. Toimivat ajatukset mahdollistavat huippusuorituksen. Ajatuksesi on huippusuorituksesi alkulähteellä."
VAIN AKTIIVINEN AJATUSTYÖ TUO TULOKSIA
Ajatusten normaalia kulkua voi muuttaa harjoitteilla. Harjoitukset aktivoivat sellaisia ajatusten polkuja, jotka ovat huippusuorituksen kannalta tärkeitä.
HUOM: Harjoitukset vaativat aktiivista ajattelua ohjeiden mukaan. Pelkkä ohjeiden lukeminen, tai harjoituksen ymmärtäminen ei riitä.
Ajatukset menevät sinne, minne ne ovat tottuneet menemään
Ajatuksesi menevät sinne, minne ne ovat tottuneet menemään. Tee harjoituksia usein, vaikkapa juuri ennen muita treenejä tai nukkumaanmenoa. Mitä enemmän treenaat tiettyjä ajatuksia, sitä automaattisemmin ne tulevat mieleen.
Vinkki: Jos sinulla on harjoituksen "skripti" tai ohjeet, pyydä jotakuta lukemaan ne sinulle, niin voit itse keskittyä pelkästään harjoituksen tekemiseen pääsi sisällä.
Näin parannat omaa kisamenestymistäsi - Huippusuorituksen tekeminen tiukassa paikassa on oma taitonsa
Tässä lista taitoja, jotka nostavat urheilijan loistoon tiukassa paikassa. Oletko jo harjoitellut näitä?

Mitä on mentaaliharjoittelu ja miten sitä tehdään?
Toiset urheilijat tai joukkueet pärjäävät tiukassa paikassa paremmin kuin toiset. Erot urheilijoiden fysiikassa voivat olla pieniä, eikä niiden perusteella voittajaa pystytä usein ennustamaan. Se, kuka on henkisesti kovin, voittaa. Tai ainakin pärjää hyvin tiukassakin tilanteessa. Ei jäädy. Ei alisuorita. Mutta mistä oikeasti on kyse, kun puhutaan henkisestä valmistautumisesta tai latautumisesta? Tai mentaalivalmennuksesta?
Mentaalivalmennus muuttaa urheilijan subjektiivista kokemusta
Kun jääkiekkoilija näkee vastustajan tekevän maalin, syntyy hänessä reaktio. Päässä sinkoilevat kaikenlaiset ajatukset, uskomukset, automaattiset tavat, ehdollistumat ja opitut ajattelumallit. Nämä sisäiset asiat yhdistettynä urheilijan omaan fysiologiaan määräävät millainen reaktio on. Tätä reaktiota sanotaan urheilijan kokemukseksi, kun vastustaja teki maalin.
Kokemus voi olla esimerkiksi lannistava (eli "jarruttava") tai vaikka voimia lisäävä (eli "lisäkaasua painava").
Tämän sivun alussa on video juoksija Jukka Keskisalon kisasta. 3000m esteet, EM-finaali, 2006 Göteborgissä. Vielä 600 metriä ennen maalia hän on joukon viimeisenä. Oliko hän lannistunut tilanteesta? Jos viimeisenä olo olisi ollut lannistavaa, hän tuskin olisi tuulettanut kisan jälkeen Euroopan mestarina. Mahtava juoksu.
Urheilijan reaktio, eli kokemus, vaikuttaa juoksijan juoksemiseen ja jääkiekkoiljan pelaamiseen. Suoritus voi muuttua paremmaksi tai huonommaksi. Huomaa, että reaktiona tullut huono fiilis ei ole välttämättä aina paha asia. Esimerkiksi ketutus voi olla jollekin suuri motivaattori. Ehkä sinäkin muistat tällaisen tilanteen, jossa se antoi voimia?
Jääkiekkoilijalle vastustajan maalista syntynyt kokemus on aina yksilöllinen. Jengikaverin kokemus oli erilainen, joten he myös pelaavat keskenään eri tavalla maalin jälkeen. Yleisesti ottaen, urheilijoiden välille saattaa tulla valtavasti suorituseroa yhden tapahtuman jälkeen. Kaikki riippuu millaisen kokemuksen he itselleen rakensivat.
Urheilijan kokemusta kannattaa muokata etukäteen
Ajatukset toimivat pitkälti automaattiohjauksella. Autopilottia voi korjata ja muovata toimimaan paremmin. Kun on tiukka paikka, on tärkeää, että reaktiosi on huippusuoritustasi tukeva - ei heikentävä.
Mentaaliharjoitusten tarkoitus on rikkoa vanhoja ajattelun tapoja ja luoda uusia, parempia tapoja ja ajatuksia. Menetelmiä on monia, ja osaava mentaalivalmentaja rakentaa systeemin juuri kyseiselle urheilijalle sopivaksi. Älä haksahda oppeihin, jossa joku muu määrittelee miten sinun pitää tuntea.
Jokaisen mieli toimii yksilöllisellä tavalla. Onneksi voit löytää juuri sinulle sopivat tavan toimia - ja päästä huippusuoritukseen.
Tsemppiä treeneihin ja menestystä kisoihin!

[*] Driskell, James & Copper, Carolyn & Moran, Aidan. (1994). Does Mental Practice Enhance Performance? Journal of Applied Psychology. 79. 481-492.