Jatketaan jääkiekkoilijoiden ulostuloilla mentaaliharjoittelusta. (Aikaisempia kirjoituksiani löytyy Facebookistä täältätäältä ja täältä.)

Tällä kertaa Teemu Selänne kertoo pari hienoa detaljia Ilta-Sanomien Suoraa Puhetta -lähetyksessä 21.11.2015. Hän puhui kahdesta erilaisesta harjoituksesta, joita hän itse käytti maalihanojen avaamiseksi.

Käydään Selänteen kuvaamat harjoitteet tarkemmin läpi.

Tässä ensimmäinen:

”Hän korostaa myös mielikuvaharjoittelun merkitystä.

– Anaheimissa oli välillä pidempiä maalittomia jaksoja. Silloin pyysin videovalmentajaltamme pätkän, jossa oli esimerkiksi 20 tekemääni maalia. Illalla katsoin maalit kotona ja tein saman seuraavana päivänä ennen hallille lähtöä. Sain pienen kutinan siitä, miten ne maalit syntyvätkään.”

Kyseessä siis on mielikuvaharjoittelu yhdistettynä fyysiseen treenaamiseen. Erittäin toimiva ja yleinenkin malli. Videon katsominen on mielikuvaharjoittelua. Selänne käytti mielikuvaharjoitteessa oikeissa tilanteissa toimineita hyökkäyksiä,  ja vieläpä omasta itsestään, eli niihin oli helppo ”astua sisään”, eli assosioitua. Itse videokuva oli dissosioitu (hän näki itsensä tekemässä), eli käytössä oli molemmat mieltämisen tavat, joka on tehokasta. Tähän päälle vielä fyysinen treenaus mielikuvaharjoitteen päälle kruunasi tuloksen. Ja lopputuloksena on tietenkin loistava suoritus.

Toinen mentaaliharjoitus liittyi ammattitermein ns. havaintoasemien käyttöön, joissa nähdään oma tilanne jonkun muun katselijan silmin. Selänne kertoi katselleensa asiaa maalivahdin näkövinkkelistä.

”Selänne kertoo löytäneensä maalijyvän useasti asettumalla maalivahdin asemaan.

– Kun oma pelini ei toiminut, puin monesti harjoitusten jälkeen veskan kamat päälle ja pyysin jätkiä laukomaan kiekkoja erilaisista kulmista.”

Kun tilannetta katsoo toisen katsojan silmin, pystyy urheilija ikään kuin keräämään uutta tietoa ja uusia näkökulmia – aivan kuten Selänne teki. Eikä vaan mentaalisesti, vaan ihan myös fyysisesti olemalla itse maalissa. Usein erilaisia havaintoasemia kannattaa opetella käyttämään automaattisesti pään sisällä.

Molemmat näistä Selänteen harjoitteista sisältävät hyviä ja toimivia elementtejä myös mentaalivalmentajan näkökulmasta. Loistavalla pelaajalla on poikkeuksetta myös toimivia mentaalisia strategioita, ja onneksi näitäkin asioita voidaan parantaa ja hioa entisestään.